Oesters

De oester, een luxe hapje uit de zee. De zilte smaak van dit schelpdier is uniek en wordt in sterkte mate bepaald door de bodem waarop ze groeit. Bij Taste Models kunnen we voor elk type oester zorgen.

De bekendste Nederlandse oester is de Zeeuwse creuse. Grappig is dat deze puur Hollandse oester eigenlijk helemaal niet uit Nederland komt! Halverwege de 19e eeuw zijn onze eigen Zeeuwse oesters namelijk uitgestorven en daarna hebben we ze uit Japan geïmporteerd en geïntroduceerd in Nederlandse wateren. Wat wij dus Zeeuwse creuse noemen is eigenlijk de Japanse oester. De smaak van deze oester wordt zeer sterk bepaald door de bodem waarin hij groeit. Hierdoor kan de deze variëren van robuust tot romig en van fruitig tot zilt.

Naast de Zeeuwse creuse is ook de Zeeuwse platte een bekende naam onder de oesters. Deze Zeeuw is schaarser dan de Zeeuwse creuse omdat hij zich moeilijker voortplant. Daarnaast is hij vatbaarder voor ziektes waardoor het kweekproces veel intensiever begeleid wordt dan bij andere oesters. Al dit werk is wel de moeite waard: het resultaar is een zeer verfijnde, delicate smaak met een licht peperig accent.

Niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk worden heerlijke oesters gekweekt. De meest gerenommeerde Franse oester is de Gillardeau. De Gillardeau staat aan de absolute top van de oesterranglijst. Deze parel van de zee heeft een zeer typische smaak die het midden houdt tussen zoet en zout, maar ook mals en krokant.

Daarnaast wordt ook de Fines de Claires veel gegeten. Deze oester wordt in bassins aan de Frans-Atlantische kust gekweekt. In dit gebied komt een bepaald type alg veel voor wat het schelpdier een typische blauwe gloed bezorgd. Deze oester heeft een zachte, volle smaak en de nasmaak neigt naar het zoete.