Champagne

Champagne is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in het Champagnegebied in Frankrijk. Witte champagne is het bekendste, maar er is ook rosé champagne. Alleen mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de méthode champenoise, mag de naam champagne dragen. Buiten deze regio heet de vinificatie méthode traditionnelle. In Frankrijk wordt deze wijn aangeduid met de term "Cremant".

Champagne wordt gemaakt uit een mengsel van blauwe en witte druiven. Toegestane witte druivenrassen zijn Chardonnay en ook Pinot blanc, Arbane en Petit Meslier mogen gebruikt worden, maar komen weinig voor in de Champagnestreek. Toegestane blauwe druivenrassen zijn Pinot noir en Pinot Meunier.

De meest verkochte champagne is wit. Een verschil met andere witte wijn is dat champagne voor twee derde van de bovengenoemde blauwe druiven wordt gemaakt. De Pinot Noir heeft een vrij geringe opbrengst, maar geeft een volle, lang aanhoudende smaak. De Pinot Meunier is fruitig. De witte druif Chardonnay rondt de compositie af.

Champagne die uitsluitend gemaakt is van witte druiven wordt Blanc de blancs genoemd. Champagne van uitsluitend blauwe druiven noemt men Blanc de noirs.

Soorten Champagne:
- Brut nature: zonder toevoeging van suiker
- Extra-brut - Dit type champagne wordt ook wel brut rosé, brut nature, ultra brut, brut zéro en brut intégral genoemd. Er is geen liqueur d'expédition toegevoegd en bevat van nature minder dan 2 gram restsuiker per liter.
- Brut-Maximaal 1 tot 1,5% suiker door toevoeging van liqueur d'expédition.
- Brut sans millésime - Dit is een brut zonder jaartal en is het visitekaartje van elk champagnewijnhuis. De brut sans millésime maakt 80% van de omzet uit. Verschilt zeer per champagnehuis.
- Sec - Iets minder droog dan brut.
- Demi-sec - Het is een halfdroge champagne met een suikergehalte van 33 tot 50 g/l. Vanwege dit suikergehalte past deze champagne goed bij desserts.
- Doux - Het suikergehalte van deze zeldzaam geworden champagnes is hoger dan 50 g/l. Deze champagnes zijn zeer zoet.